I förra inlägget skrev jag om olika webbtjänster med information om trender för orsaksspecifik mortalitet. Ett par svenska utvecklare hade fått pris i kategorin ”bästa nytta för allmänheten” i Hack for Sweden för sin webbplats om det nutida dödsorsaksmönstret i Sverige (Stenström och Fräsén 2015). Vad jag kan se är det emellertid ganska dåligt med webbplatser som erbjuder överskådliga visualiseringar av långsiktiga tidstrender för mortaliteten i olika dödsorsaker. Sådana sidor skulle nog också kunna vara till nytta för allmänheten, t.ex. när det dyker upp tidningskrönikor som den jag skrev om 28 juli förra året.
IHME (2014) innehåller data för alla världens länder och använder sofistikerade algoritmer för att uppskatta trender utifrån bristfälliga data, men gränssnittet kan vara segt och informationen sträcker sig inte längre tillbaka än till 1980. Systemet för att konstruera diagram online hos WHO (2014) kan ta fram information från 1979. Whitlock (2012) är snabb och lättanvänd och har diagram som sträcker sig tillbaka till 1950-talet för flera befolkningar, men webbplatsen står och förfaller sedan dess skapare avlidit.
Jag har nu själv lagt upp en skiss av en webbplats med diagram för mortalitetstrender. Webbplatsen är extremt simpel och kanske inte speciellt snygg, men den erbjuder ett snabbt och enkelt gränssnitt för att slå upp trender i dödstal i olika orsaker för en given befolkning och åldersgrupp. Den bygger på data från WHO (2014), och för närvarande finns diagram för Sverige (1951–2012) och Finland (1952–2012) för fem dödsorsaksgrupper (tumörer generellt, bröstcancer, lungcancer, cirkulationssjukdom generellt och kranskärlssjukdom). Diagrammen visar tidstrender för genomsnittliga dödstal bland kvinnor och män över 5-åriga åldersintervall i vidare åldersgrupper (15–44, 45–64, 65–74 och 75–84 år). Jag har förstås tänkt lägga upp fler dödsorsaker och befolkningar efter hand.
Webbplatsen i sig innehåller inga databaskopplingar eller överhuvudtaget någon kod som körs på serversidan. Gränssnittet för val av diagram använder jQuery. Själva diagrammen genererar jag lokalt med hjälp av ett Pythonskript som konfigureras med en YAML-fil (som anger relevanta kombinationer av befolkning, kön, ålder och dödsorsak). Jag har gjort ett utkast till dokumentation i PDF-format med beskrivning av sidan, t.ex. de mått och dödsorsaksgrupper som används.
Referenser
IHME. 2014. ”COD Visualization”. http://vizhub.healthdata.org/cod.
Stenström, Emil och Henrik Fräsén. 2015. ”Dödsorsak.se”. http://www.xn--ddsorsak-n4a.se/.
Whitlock, Gary. 2012. ”Mortality Trends [arkiverad 21 december 2014]”. http://web.archive.org/web/20141221203103/http://www.mortality-trends.org/.
WHO. 2014. ”WHO Mortality Database”. http://www.who.int/healthinfo/mortality_data/en/index.html.